2012. október 2., kedd

Gandhi legtöbbször jobb kézzel írt

Mai születésnapos hírességünk 1869. október 2-án született Mohandász Karamcsand Gandhi néven. És az akkori Indiában nem sok esélye volt arra, hogy is balkezes maradjon. Így a jobb kezét használta íráshoz. Falusi iskolában tanult, ahol a gyerekek az ujjukkal rajzolták a porba a betűket.
„A fiatal Gandhi a későbbi nagyság vajmi kevés jelét mutatta. Rosszul tanult, feltehetően részben azért, mert kénytelen volt jobb kézzel írni” olvashatjuk a róla szóló fejezetben Ed Wright Balkezesek a világtörténelemben című könyvében.
Ám idővel naggyá lett, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjává vált, nemcsak politikai, hanem spirituális vezető is lett. A vegetáriánus Gandhi egészségprogramjával is hatni akart.
Híveitől kapta a Nagy Lélek vagyis a Mahátma nevet, s így ismeri őt az egész világ. 78 éves volt, amikor egy merénylő kioltotta az életét, de már csak azt tudta elvenni tőle, hiszen addigra Gandhi már megvalósította életművét.
Gandhi általában jobb kézzel írt, ám megesett, hogy amikor az már elfáradt, akkor használta a bal kezét írásra. Bár ez valóságos szentségtörésnek számított saját kultúrkörében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése