2012. május 16., szerda

Minden kétkezes ambidexter?

Az ambidexter olyan személy, aki a jobb és bal kezével is ugyanolyan ügyes, azaz egyenlők a két oldal képességei, egyformán jól ír, rajzol, szerel, végez műveleteket mindkét kezével. Az ambidexter szót ezért magyarul „kétkezes”-nek használjuk. A megjelölés pontos használatához érdemes újra és újra elolvasni a meghatározást. S elgondolkodni azon is, hogy valóban jogos-e kétkezesnek nevezni azokat is, akik ugyan használják mindkét kezüket, ám az egyes tevékenységek esetén hol inkább a jobb, hol pedig a balkezüket. Tehát ha valaki jobb kézzel ír, és jobb kezébe veszi az ollót is, ám ha erőt kell kifejtenie, mondjuk lecsavarni egy kupakot, akkor inkább a bal kezét használja, őt inkább olyan személynek kellene tekintenünk, akinél nem alakult ki egyértelmű dominancia a kézhasználat tekintetében. Az ilyen személyeket, valójában nem tekinthetnénk ambidexternek vagyis kétkezesnek, csak azokat, akik mindkét kezükkel egyformán ügyesek. Ám való igaz, hogy ténylegesen azok is kétkezesek, akik hol egyik, hol másik kezüket részesítik előnyben. Csak nincsen megfelelő nyelvi lehetőség a két csoport megnevezésére és elkülönítésére. S amíg ez így marad, mi is nyugodtan keverhetjük! Megoldás lehetne, hogy a kétkezes szót fenntartjuk azokra, akiknél nem alakult ki egyértelmű dominancia a kézhasználat tekintetében, és az ambidexter szót pedig egyszerűen átvesszük és nem „magyarítjuk”.

2 megjegyzés:

  1. Én ambidexter vagyok ugyan ugy irok a jobb kezemmel mint a bal kezemmel. Vagy bármilyen tevénységet mindkét kezemmel elvégzem. Ez nekem normális. Ahogyan a kezemre esik.

    VálaszTörlés
  2. En is, attól függően írok/rajzolok/vágok, amelyik kéz jol esik vagy amelyik nem faj. Írás kozben elfárad az egyik, akkor egyszerűen csak átváltok a másikra. Dupla idő :D egyedül a fogmosás meg a kosár nem megy bal kézzel, de minden mást mindkét kézzel csinálom

    VálaszTörlés