2012. május 21., hétfő

Dolly mindkét kezével ügyesen ír

Mai születésnapos hírességünk Dolly, aki közel három évtizede frontembere és névadója a Dolly Roll együttesnek. Már négyévesen énekelt és zongorázott, gyermekkorában színésznőnek és festőnek készült. Többféle sportot űzött, és nagyon jó matematikus volt. Tanult a Színművészeti Főiskolán. 1980-ban csatlakozott a Hungária együtteshez. Ekkor ismerte meg őt és jellegzetes hangját a nagyközönség. A Dolly Roll 1983-ban alakult meg.
Dolly nemcsak névadója és énekese a népszerű rock and roll formációnak, zenéket és szövegeket is ír és ő tervezi a fellépő ruhákat. Szabadidejében szívesen rajzol. Színházi szerepet is vállalt a közelmúltban. Szereti a motorozást és nagy híve az egészséges életmódnak.
S ami itt ebben a körben a legfontosabb, Dolly eredetileg balkezes, az íráshoz azonban mindkét kezét használja. Megkeresésünkre szívesen adott információkat kézhasználatról.

Dolly baljában búzafűlével.
Alul az aláírása,
mely bal kézzel íródott.
 „Balkezesnek születtem. Általános iskolában kitűnő tanulóként egyetlen hármas osztályzat éktelenkedett a bizonyítványomban: „írás”-ból. Azért, mert bal kézzel írtam... Szép volt az írásom, de a tanárnő megmondta, csak akkor lehet jobb jegyem, ha jobb kézre váltok... Így lettem „kétkezes". Mindkét kezemmel egyformán írok. Mai napig váltogatom, éppen melyikkel írok. Amikor dedikálok – poénból – a szöveges részt jobb kézzel írom, az aláírást pedig ballal.
Talán valamivel gyakrabban írok jobb kézzel, ám rajzoláshoz vagy finomabb munkákhoz csak a bal kezemet használom. Varrótűvel egyáltalán nem, kisollóval rendkívül ügyetlenül tudok jobb kézzel bánni. Minthogy e két dolog kivételével minden mást egyformán tudok tenni, többnyire nem is tudom, melyik a bal illetve a jobb oldal. Ha én vezetek és mondják, hogy merre forduljak, ez elég mulatságos a fiúknak.
A kétkezességnek még vannak más következményei is: a humán- és a reál-tárgyakhoz is van érzékem, és mai napig mindkét terület iránt egyformán erős az érdeklődésem. Az olykor adódó vicces helyzetek ellenére is, úgy vélem, jóval több előnye van a kétkezességemnek és én nagyon élvezem!”

1 megjegyzés:

  1. ...én is kétkezes vagyok, kényszerből, egy jobb-kéztörés miatt... mire levették a gipszet, tökéletesen használtam mindenre a bal kezemet:))

    VálaszTörlés