2016. augusztus 18., csütörtök

Robert Redford 80 éves

1936. augusztus 18-án született Kaliforniában. A névadással nem volt gond, az apja nevét kapta, s lett Charles Robert Redford. Angol, ír, skót felmenői voltak.
Még színészhallgatóként nősült, 21 évesen 1958-ban. Az első filmszerepét 1962-ben kapta, az első igazi sikert 1967-ben a Mezítláb a parkban hozta el számára. Redford olyan filmek kapcsán égett be az emlékezetünkbe, mint pl. a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, A nagy balhé, az Ilyenek voltunk, a Távol Afrikától, Az elnök emberei, vagy A Keselyű három napja.
Redford 1980-ban rendezőként is bemutatkozott, és mindjárt Oscar-díjat kapott az Átlagemberek c. filmjével. Ugyanezen évben létrehozta a Sundance fesztivált valamint egy filmintézetet kezdő filmesek támogatására.
A Suttogó (1998) volt az első olyan filmje, melyet ő rendezett és ő volt a főszereplője is. 2002-ben életmű Oscart kapott.
A magánélete csendesebb, mint a szakmai. Első házasságában négy gyermek született, de csak három maradt életben. 27 évnyi házasság után váltak el. Jó tíz évvel a válását követően találta meg jelenlegi társát. A német festőművésznő két évtizeddel fiatalabb nála, és 13 év együttélés után házasodtak össze 2009-ben.
A ma 80 éves Robert Redford neve gyakran felbukkan a neves balkezesek listáin. Nem véletlenül! Abból, hogy bal kézzel dob, teniszezéskor és asztaliteniszezéskor is a bal kezében tartja az ütőt, sejthető, hogy eredetileg balkezes. Ám Robert Redford jobb kézzel ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése