2013. január 24., csütörtök

Tükörírás és a balkezesség

Tükörírásnak a rendessel ellentétes irányban haladó és tükörképszerű írást nevezik. Persze vannak olyan helyek a világban, pl. az arab országokban, ahol a nekünk „rendes” (balról jobbra haladó) írásiránynak éppen a fordítottja megszokott. De nemcsak a haladási irány változik a tükörírás esetén, hanem minden egyes betű megfordul. Tükörírásról akkor beszélünk, amikor valaki jobbról bal oldal felé, megfordított betűket ír, s az írás egy tükör segítségével olvasható.
Leonardo tükörírásos
 jegyzetei a furulyáról
(alul a tükörképe)
A kutatások szerint ez a képesség öröklött, és körülbelül 6500 emberből egynél adott. Azonban a balkezeseknél gyakoribb az előfordulása. A balkezesek között azok mutatnak rá nagyobb hajlamot, akiket átszoktattak vagy megpróbáltak átszoktatni a jobb kézzel való írásra. Ugyanis az írástanulás során a bal kéz „titkon” együtt tanul a jobbal, ez is lehet az oka a tükörírás képességének. Mivel természetes késztetésünk, hogy a testtől távolodva írjunk, bal kézzel íróknak úgy a kényelmesebb, ha kifelé tolják a tollat, azaz jobbról balra haladva írnak.
A leghíresebb tüköríró Leonardo da Vinci volt, aki tudott szabályosan, tehát balról jobbra is írni. Átlagos emberek is tudnak tükörírást produkálni némi gyakorlással. De közel sem lesz számukra ez olyan természetes, mint azoknak, akiknek erre megvan a képességük. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egyszerre végzi a jobb kézzel az írást és a bal kézzel a tükörírást. Hátha jobban megy!
Sajátos tudatállapotokban is előfordul a tükörírás. És vannak, akiknél a megszokott kézírásukban megjelennek ún. tükörírásos elemek, egyes „problémás” betűket „fordítva” írnak le.

1 megjegyzés:

  1. Én tudok így írni ! Egyszerre két kézzel de külön is tudok ball kézzel jobbról balra. Nem értettem soha hogy honnan jön ez mivel soha nem gyakoroltam csak úgy jön. Gyerekkoromban akkor figyelt fel anyukám amikor rajzoltam azt két kézzel csináltam és szimmetrikus volt a rajz. Minden esetre furcsa😀

    VálaszTörlés