2012. október 23., kedd

85 éves Gyarmati Dezső

Miskolcon született a hazai vízilabda nagy öregje. Aki nemcsak életkora miatt érdemli ezt a címet, hanem mert a sportág egyik legeredményesebb játékosa. Hátvédként, irányítóként és középcsatárként is kiválóan tette a dolgát. Ha csak az olimpiai mérlegét nézzük, öt alkalommal volt érmes és ebből három olimpiai aranyérme van játékosként (1952, 1956, 1964). Edzőként 1976-ban nyert az olimpián, majd a következőn dobogós lett a Gyarmati Dezső által vezette magyar csapat.
2004-ben a Nemzet Sportolójává választották, és a 2009-ben megnyílt hódmezővásárhelyi sportuszoda az ő nevét viseli. Számos sportszervezet rendes és tiszteletbeli tagja volt, és volt országgyűlési képviselő is.
Azt sokan tudják, hogy az ő lánya Gyarmati Andrea, a magyar úszósport egyik meghatározó egyénisége. És az unokái között is találunk vízipólóst és úszót is.
Ahogyan a balkezessége révén ráragadt a Suta becenév, az életéről szóló könyvének Peterdi Pál ezt a címet adta: Gyarmati sors, avagy egy bal kéz története. Ennek borítóján is ballal lő a labdával éppen. Valójában Gyarmati Dezső mindkét kezével tudott gólt lőni, és az életben is inkább afféle kétkezes. Jobb kézzel ír, evéshez szívesebben használja a bal kezét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése