2017. április 1., szombat

90 éve született Puskás Ferenc

A legendás labdarúgó 1927. április elsején született Budapesten. A Purczeld fiú népes családjában szerény körülmények nőtt fel. A futballt édesapja szerette meg vele. S 16 évesen, már Puskás néven, kezd felnőttek között játszani (s ekkor kezdték társai Öcsinek szólítani). Még nem töltötte be a 18. évét, amikor 1945 márciusában a magyar válogatottban először pályára lépett, és gólt is szerzett. Puskás, aki az Aranycsapat kapitánya és olimpiai bajnok is lett, 1956 októberében játszott utoljára a válogatottban.
Harmincévesen, feleségével és lányával külföldön találtak új otthonra. Hamarosan a spanyolok kedvence lett. A Real Madrid többszörös gólkirálya volt és Pancho néven becézték. 1961-ben megkapta a spanyol állampolgárságot is. 
Labdarúgó pályafutását követően edzőként ténykedett. Ezen időszakból a görög Panathinaikósznál töltött éveit emelik ki, de számos országban megfordult szerte a földtekén. 1991-ben feleségével hazaköltözött Magyarországra, s itt rövid időre bekapcsolódott a futball-életbe.
Számos elismerést kapott mind a nemzetközi és a hazai szervezetektől is. 75 születésnapja óta nevét viseli a népstadion, majd a Nemzet Sportolói közé választották a világhírű labdarúgót. Amikor 2006 őszen elhunyt nemzeti halottként tisztelegtek előtte, és azóta is becsben tartják személyét és pályafutását.
Puskás Ferenc átadásai, helyezkedése és mozgékonysága mellett ballábas lövései révén is hírnevet szerzett magának. Neve gyakran bukkan fel a híres balkezesek sorában, de Puskás Ferenc íráshoz a jobb kezébe vette a tollat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése