2012. november 4., vasárnap

Balkezesek a világtörténelemben

A könyv szerzője, az ausztrál Ed Wright 1968-ban született. Több könyvet írt történelmi témájú sztorik, botrányok, érdekességek alapján, foglalkozott hírességek családjaival, lázadó vezetőkkel és elveszett felfedezőkkel is. A Balkezesek a világtörténelemben magyarul is megjelent.
A rendkívül olvasmányos életrajzok mellett, mindenkinél jelzi a balkezeseket jellemző vonások közül melyek illenek rá. Ezek a vonások a következőek: intuitív, empatikus, vizuális-térérzékelési képesség, laterális gondolkodás, forrófejű, magányos, hagyományromboló, autodidakta, kísérletező, fantaszta.
A névsorban négy nőt találunk, ők Szent Johanna, Marie Curie, Viktória királynő és Martina Navratilova.

Azok közül, akik önálló fejezetet kaptak, csak néhányukról állíthatjuk bizonyosan, hogy bal kézzel írnak: Paul McCartney, Bill Gates és John McEnroe. Leonardo da Vinci még a balkezesek között is különleges, hiszen kétkezes lehetett és tükörírással is tudott írni. De ahogyan Ed Wright írja: „Sok történelmi alakról nehéz megmondani, vajon bal- vagy jobbkezes volt-e. A diszkrimináció miatt egyesek kétségkívül szívesebben vették, ha jobbkezesnek tartják őket. Általános vélekedés, hogy ha valakinek külön nem esik szó a kezűségéről, akkor az jobbkezes. A fotográfia megjelenése előtti időszak e tekintetben igen homályos.”
És említsük meg a többieket is, akinek nevét ott találjuk a tartalomjegyzékben: Nagy Ramszesz, Nagy Sándor, Julius Ceasar, Michelangelo, Raffaello, Isaac Newton, Bonaparte Napóleon, Beethoven, Lewis Carroll, Mark Twain, Friedrich Nietzsche, Henry Ford, Mahátma Gandhi, Charlie Chaplin, Jimi Hendrix
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése