2017. április 14., péntek

100 éve született Marvin Miller

Marvin Miller
Marvin Julian Miller 1917. április 14-én született New Yorkban (Bronxban született, ám Brooklynban nőtt fel.) Apja ruházati eladó volt, anyja tanított.
Miller közgazdaságot tanult az egyetemen. 1950-ben már fő tanácsadója volt az Acélmunkások Egyesületének. Szakszervezeti előélettel került a hatvanas évek derekán a baseball világába.
1966-tavaszán Marvin Miller lett az MLBPA (Major League Baseball Players Association) ügyvezető igazgatója, és 65 éves koráig 1982-ig ténykedett e tisztséggel.
Miller kiváló innovatív gondolkodásának, tárgyalóképességének és elhivatottságának köszönhetően a sportolók érdekképviseletével, az üzleti struktúra és jogi szabályozás megreformálásával valóságos forradalmat indított el a profi baseballban. Sokak szerint Marvin Miller az amerikai sport történetének egyik legfontosabb alakjává lett.
Az idős Marvin Miller
Feleségével 1936-ban ismerkedett meg, majd a diplomája megszerzését követően összeházasodtak. Két gyermeket neveltek fel. És két hónap híján hetven éven át éltek házasságban, az asszony 2009-es haláláig. Miller három év múlva, 2012 novemberében, követte élete párját az öröklétbe.
Marvin Miller bal kézzel írt, írástechnikáját tekintve az ún. alultartással. Megközelítőleg 95 és fél éves élettartamával, nyugodtan felírhatjuk a szépkorú balkezesek sorába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése