2016. március 25., péntek

90 éve született Papp László


A legeredményesebb magyar ökölvívó 1926. március 25-én született Budapesten. Ifjúkorában hegedült és a labdarúgás iránt érdeklődött. A világháború után fedezték fel, mint tehetséges ökölvívót. 1948-ban már olimpiai bajnok, és az 52-es majd az 56-os olimpiáról is aranyéremmel tér haza. Ezt követően állami engedéllyel a profik táborába léphetett, és ott is megállta a helyét. Mestere, Adler Zsigmond, szerint a profi pályafutása felért két olimpiai arannyal. Azonban a csúcsra nem juthatott el, mert visszavonták engedélyét, ami nagyon megviselte. Bár WBC (Bokszvilágtanács) elismerésül világbajnoki övet adott át 1989-ben neki, mint „a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának”.

Papp László
jobb kézzel írt

„Papplaci” nemcsak sikereinek köszönhette népszerűségét. Bár bálvány volt, ő közvetlen és szerény ember maradt. Sokak példaképe lett. Több film is készült róla (az 1957-ben készült Nehéz kesztyűkben játszott). Papp László a visszavonulását követően edzőként és sportvezetőként is ténykedett. A Papp-Adler-féle módszer eredményesnek bizonyult. 92-ben nyugdíjba ment. 77 évesen 2003 októberében hunyt el. 1950 óta hű társa és egyetlen fia mellett egy ország gyászolta a legendás sportembert. A következő év májusában Papp Lászlóról nevezték el a Budapest Sportarénát. 
Bár mezőnyében kistermetűnek számított, de technikás és gyors öklöző volt, rendkívüli ütemérzékével továbbá a fordított alapállásával kitűnt a mezőnyből. Papp Laci és a balhorog összetartozó fogalommá lettek.
Bár Papp László neve a híres balkezesek listáin fel-felbukkan, azt érdemes tudni, hogy jobb kézzel írt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése