2016. március 9., szerda

Dömölky Lídia, a balkezes bajnok


Ma 80 éve, 1936. március 9-én született Dömölky Lídia. Bátyja sportját akarta űzni, s így 14 évesen kezdett vívni. 19 évesen már a felfigyeltek rá, hiszen a fiatal tőrvívó 55-ben Rómában világbajnok lett egyéniben és csapatban is. Sportolóként négy olimpián vett részt. A magyar női tőrcsapattal két ezüstérem mellett egy ízben aranyérmet is szerzett. 1964-ben Tokióban ő vitte be a csapat győzelmét jelentő találatot. Ezzel férjének szakemberként is örömet szerezve, aki akkor a vívók szövetségi kapitányaként volt jelen.
A gyorsaságáról ismert balkezes bajnoknő az aktív sporttól 1970-ben vonult vissza. Ezt követően edzőként ténykedett. Néhány évig sportújságíróként is, és Sákovicsné Dömölky Lídia társszerzője volt Berczik Sára több könyvének is. Beavatottként, hiszen visszavonulását követően nála tornázott.
Az elmúlt évtizedekben a nagymamaság mellett aktívan részt vesz több sportszervezett életében is. Szenior versenyzőként pedig Európa-bajnok lett.
Dömölky Lídia balkezes, a tőrt az ügyesebb, azaz bal kezébe fogja. Az ollót is. Ám íráshoz jobb kezébe veszi az íróeszközt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése