2013. április 18., csütörtök

Rick Moranis bal kézzel ír

Frederick Allan Moranis néven született kanadai komikus és színész ezen a napon tartja születésnapját. Talán a hatvanadikat! (A világhálón vegyesen felbukkanó 1953-mas és 1954-es születési évszámok alapján nem tudni melyik hiteles.) Lemezlovasként és stand-up komikusként kezdett, majd televíziós szereplések következtek. Mi a 80-as és 90-es évek vicces filmjeiből ismerjük. A balkezes színész alakította a kétbalkezes csodabogár feltalálót a Drágám, a kölykök összementek (1989), majd Drágám, a kölyök marha nagy lett (1992) Drágám, most mi mentünk össze! (1997) De láthattuk a Szellemirtók két részében is (melyben barátja, a szintén balkezes Dan Aykroyd is szerepelt), a Kölcsönkinyír visszajár, a Rémségek kicsiny boltja, a Kamutanú és a Kis óriások c. filmekben is. S ő volt szőkén Béni a kőkorszaki szakik élőszereplős film-változatában. A Lökött örökösökben is játszott, abban lett gyanús, hogy több mindent is bal kézzel fogott meg.
Miközben mókás filmekben játszott, boldog magánélete szomorú fordulatot vett. 1986-ban megnősült, a sminkes, fotós és tervező Ann Belsky-vel alapított családot. Született két gyermekük. Ám 91-ben felesége elhunyt, ő pedig egyedül nevelte két gyermekét. Éppen emiatt döntött úgy 1997-ben, hogy visszavonul a filmezéstől. Azóta csak a hangját adta rajzfilmekhez pl. a Mackótestvérhez.
Rick Moranis zenével is foglalkozott, pályafutása során lemezeket is készített. A 2005-ös Az agorafóbiás cowboy albumát még Grammy-díjra is jelölték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése