2013. április 5., péntek

A labdarúgó Tom Finney bal kézzel ír

Thomas Finney 1922. április 5-én született Preston városában, nem messze a labdarúgó stadiontól. Anyját korán elveszítette és törékeny, beteges kisfiú volt. A Preston North End klubban kezdte a labdarúgást, és mindvégig hű maradt hozzájuk. Bár előbb a vízvezeték-szerelés, majd a háború vett el vagy öt évet karrierjéből, de azt követően a futballnak szentelhette idejét. 1946 augusztusában mutatkozott be klubjával. (Eleinte még a vízvezeték-szereléssel is foglalkozott, ezért is nevezték Preston Plumber-nek.) Alig egy hónappal az első bajnoki mérkőzését követően már a nemzeti válogatott tagja, és az is maradt 12 évig. Abszolút kétlábas játékos volt. Először kiszorította a nagy Stanley Matthewst a válogatottból, majd képes volt balszélsőt játszani, csak azért, hogy egyszerre léphessen pályára a korszak futballjának két legmeghatározóbb játékosa. De Matthews őt a legjobbak között tartja számon, ahogyan Bill Sankly is, aki ezt mondta róla: „Tom Finney bármelyik csapatban, bármelyik meccsen, bármelyik korban nagy játékos lett volna, még úgy is, ha felöltőben játszik.”. 1960-ban egy makacs sérülés miatt vonult vissza.
Tom Finney, akit már Sir Thomas Finney-nek illik hívni, Anglián kívül kevésbé ismert. Tavaly ünnepelhette 90. születésnapját. S azon kevesek közé tartozik, akik a saját szobruk mellé állhatnak. Szülővárosában, Prestonban a régi Nemzeti Futball Múzeum épülete előtt áll a "Splash" című alkotás, melyet egy nevezetes fényképről készítettek. Ezen az 1956-os képen Tom Finney látható, amint egy esőáztatta mérkőzésen kicselez egy védőt.
A szobrot 2004-ben állították fel, éppen abban az évben, amikor majdnem hatvanévnyi házasság után Finney megözvegyült. A házaspár két gyermeket nevelt fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése