2019. október 7., hétfő

Jayne Torvill is balkezes

Jayne Torvill 1957. október 7-én egy Nottingham közeli településen született és ott nőtt fel.
Tanulmányait követően biztosítási ügyintézőként dolgozott, bár csak 22 éves koráig, hiszen az 1980-as olimpia után már jégtáncra koncentrált. Hiszen a Torvill–Dean jégtáncos páros addigi eredményei már meggyőzőek voltak.
Jayne, aki 8 évesen beleszeretett a korcsolyázásba, 16 körül járt amikor Christofer Dean lett a partnere a jégen. Juniorként kezdték, s már 1979-re országos bajnokok voltak. (Abban az esztendőben lett edzőjük az a Betty Callaway lett, aki a Regőczy-Sallai páros felkészüléseit is segítette.)
A Torvill–Dean páros pályafutása igazán szép ívű. Többszörös Európa- és világbajnoki címük mellé két olimpiai érmet is kiérdemeltek. Pályájuk csúcsa az 1984-es Szarajevói téli olimpia, ahol az aranyérmet úgy nyerték meg, hogy mind a kilenc pontozó – mégpedig először a sportág történetében – 6.0-ra értékelte a művészi teljesítményt, és a technikai pontszámok is 5.9 – 6.0-ak voltak, a Ravel Bolerójára alapozott szabadprogramjukat.
A sokévi közös munka barátságukat is elmélyítette, de sosem lettek egy pár. Jayne 1990-ben kötött házasságot az amerikai Phil Christensennel (aki Phil Collins csapatának technikusa volt), két gyermekük van: egy fiút és egy leányt adoptáltak. Angliában, East Sussex-ben élnek. 
Jayne sem a sportjához, sem jégtáncos párjához nem lett hűtlen, hiszen a legendás páros még mostanság is vállal közös produkciókat. Történetüket 2014-ben könyvben is megjelentették. 2018 végén pedig egy televíziós játékfilm az aranyéremhez vezető útjukat dolgozta fel.
Jayne Torvill bal kézzel ír az ún. alultartással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése