2019. október 31., csütörtök

Michael Collins is balkezes

Az amerikai űrhajós 1930 októberének utolsó napján született Rómában, mégpedig azért mert katona apja akkoriban ott állomásozott. Családjában több magas rangú katonatiszt is volt, s ő az akadémia elvégzése után éppen azért választotta a repülést, nehogy azt gondolják, rokonai egyengetik az útját. Pilótaként kiváló eredményeket ért el. Majd berepülőpilóta lett, s idővel jelentkezett a NASA űrhajós válogatására. Akkor már családos ember volt.
Első űrrepülésére 1966 nyarán a Gemini X fedélzetén indult. A második küldetésén három évvel később az Apollo 11 pilótája volt. A félévszázada zajlott történelmi jelentőségű űrutazás, azaz az első Holdra szállás esztendejében a 39. évében járó pilóta, azon kevesen közé tartozik, akik repültek a Holdra. Ám ő volt az aki az Apollo 11 háromfős legénységéből mégsem lépett a Holdra, hanem az anyahajón maradt.
Kapott volna esélyt, hogy egy következő úton a Holdra lépjen, de ő családjára való tekintettel nem élt ezzel. Ám 1970-ben kilépett a NASA-tól. Már 1974-ben könyvet írt űrhajós élményei kapcsán, azóta többet is közzétett. 
Collins egy időben a légi- és űrmúzeum igazgatója volt, aztán 50 évesen a magánszektorban tanácsadóként lett. Élete során számos kitüntetést kapott.
Feleségével három gyermek; két lány és egy fiú szülei lettek. 2014 tavaszán özvegyült meg. A ma 89 esztendős űrhajós híresség a balkezesek közé tartozik, íráskor is bal kezébe veszi a tollat és az ún. alultartással ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése