2014. április 1., kedd

A fonák kéztartás

Április elsején van a napja mindenféle tréfáknak, szokatlan dolgoknak, melyek közé illik a fonákság is. Nemcsak helyzet, gondolkodásmód vagy ütés lehet fonák, a balkezesek írásmódjai között is van egy, amelyet fonáknak neveznek. Ugyanis ez ellentettje, vagy ha úgy tetszik tükörképe a megszokott jobbkezes kéztartásnak.
A kényelmes jobbkezes tartás során enyhe jobbra dőlés jöhet létre, a balkezesek ún. fonák kéztartása során ennek ellenkezője, azaz az írás balra dőlése természetes következménye. 
Éppen azért kell pontosan tudnia a grafológusnak, hogyan ír az írás készítője. És nemcsak azt, hogy balkezes, hanem azt is, hogy hogyan tartja a kezét és a papírt. Hiszen máshogyan kell egy fonák kéztartással író esetén értékelni a balra dőlést, mintha ha azt egy jobbkezes írásában tapasztalhatjuk. Sokan vélik úgy, hogy a balkezesek általában balra dönti az írásukat. Ám egyre bizonyosabb, hogy a választott írásmód is befolyásolhatja a dőlést.
A fonák kéztartást az alultartás egyik változatának is tekinthetjük. Ezt gyakran alkalmazzák azok a jobbkezesek, akik valamilyen okból akár önként, akár kényszerből a balban tartják az íróeszközt. És megjelenik azoknál is, akik úgy gyakorolják a tükörírást, hogy mindkét kezükkel egyszerre írnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése