2014. április 16., szerda

A balkezes Chaplin jobb kézzel írt

Charlie Chaplin
jobb kézzel írt
125 éve született Londonban Charles Spencer Chaplin néven. Meglehetősen sanyarú gyerekkora volt. 23 évesen Amerikába ment egy mutatványos társulattal, majd a filmezés közelébe került. Híres csavargó figurája 1914-ben (100 éve) született, s innen kezdve filmjeit maga rendezte. Egész estét betöltő filmet 1921-ben forgatott első ízben. Charlie Chaplin nemcsak szereplője volt, maga írta és rendezte filmjeit, s zeneszerzőként is bemutatkozott. 1972-es életmű Oscarja után a következő évben a Rivaldafény filmzenéjéért kapott Oscar-díjat. De nem a díjai tették a filmtörténet ikonikus alakjává.
Életének utolsó negyedszázadát Svájcban töltötte, negyedik feleségével és nyolc gyermekével. 1975-ben lett a brit birodalom lovagja, s lett „Sir”. 88 évesen hunyt el, 1977 karácsonyán.
A nevét gyakran említik a balkezesek sorában, s ezt aligha vonhatjuk kétségbe, hiszen Chaplin fényképe ott van Ed Wright Balkezesek a világtörténelemben című könyvének címlapján is. És a róla szóló fejezetből ezt is megtudhatjuk: „négyszer kötött házasságot, többnyire tizenéves nőkkel, és közben a hírhedt hollywoodi szereposztó dívány minden előnyét kiélvezte. Hódításainak névsorából összeállítható a némafilm ki kicsodája.”
Chaplin gyakran használta bal kezét, például fordítva tartotta a hegedűt, és a teniszütőt is bal kezébe fogta. Ám jobb kézzel írt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése