2018. április 30., hétfő

75 éve született Bobby Vee

Bobby Vee
autogramot ad
75 éve, ezen a napon született Robert Thomas Velline, aki Bobby Vee néven lett ismert popénekes.
Apja is játszott néhány hangszeren, Robert tizenévesen az iskolai zenekarban szaxofonozott. Amikor zenekart alapított néhány barátjával, s még nem volt 16 esztendős, és néhány héten belül 1959 februárjában egy hirtelen lehetőség fellépéshez és sikerhez juttatta. Hamarosan lemezre került első slágere, a Suzie Baby, melyet számos népszerűvé lett dal követett. Bobby Vee a 60-as évek egyik legnépszerűbb énekese lett Amerikában. De később is aktív maradt, 2011-ig vállalt fellépéseket (akkor diagnosztizálták nála az Alzheimer-kórt).
Nemcsak énekelt, olykor dalokat írt és gyakorlott gitáros volt. A gitárt hagyományosan tartotta a kezében, de íráshoz a bal kezét használta. S egy fiatalkorában készült képen jól látható, hogy alultartással írt.
Bobby Vee alultartással írt
Húsz esztendős volt, amikor 1963 végén oltárhoz vezette választottját. Felesége egyetemet végzett, szociális munkásként dolgozott. Négy gyermekük (három fiú és egy lány) született. Több mint fél évszázadot töltöttek együtt, 2015 augusztusában hunyt el az asszony, Robert Velline 2016 októberében távozott az élők sorából.
Neve kapcsán gyakran szóba kerül egy másik Robert is, akivel rövid ideig közösen turnéztak, és akinek szerepe van abban, hogy a Bobby Vee művésznevet választotta. Ezt a zenészt Bob Dylan néven ismeri a világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése