2018. április 3., kedd

Oscar-díjátadó és több balkezes színész

Jó kis kvíz-kérdés lenne ez: Vajon melyik Oscar-díjátadón kapta a legjobb férfi és a legjobb női alakítás díját is balkezes színész?
Nos, a választ könnyű lesz megjegyezni! Ugyanis éppen az 50. Oscar-gálán fordult elő ez. Az amerikai filmakadémia ezen nevezetes díjátadóját 40 esztendeje 1978. április 3-án tartották. Ekkor az 1977-es év filmtermésének legjobbjait díjazták. Hogy képben legyünk, olyan filmek készültek abban az esztendőben, mint a Csillagok háborúja, A harmadik típusú találkozások, a Szombat esti láz és az Annie Hall.
Richard Dreyfuss és
Diane Keaton
A legjobb film abban az esztendőben az Annie Hall lett, és címszereplője Diane Keaton elnyerte a legjobb női főszereplő díját is. 32 éves volt a díj átvételekor. S férfi kollégái közül ugyancsak a fiatalabb nemzedék egyik képviselője kapta a legjobb főszereplőnek járó aranyszobrocskát, az akkor harminc esztendős Richard Dreyfuss. A Hölgyem, Isten áldja! (The Goodbye Girl) film férfi főszereplője volt. Ez a film is több jelölést kapott, s ott ült a díjra jelöltek között jelöltek még a Hölgyem, Isten áldja főszereplőnője, az éppen szülinapos Marsha Mason, és mellékszereplője, a tízéves Quinn Cummings. Ugyan az Oscar-díj kitüntetettjei közé nem kerültek be, de a balkezesek népes táborának e hölgyek is stabil tagjai.
A nyerteseken és a jelölteken kívül a show szereplői közül még néhány díjátadót említhetünk. A Csillagok háborúja kapcsán híressé lett színész, Mark Hamill adta át a Legjobb vizuális effektusok kategóriájának díjait.
A legjobb operatőrnek járó szobrocska nyertesét – az akkor már Oscar-díjas színésznőGoldie Hawn nevezhette meg nagy örömmel: „Vilmos Zsigmond” és ölelhette meg először. Valami azt súgja a Goldie Hawn magyar kötődésének is része lehetett kitörő örömében. Mit is mondhatnánk erre? Reméljük nemcsak a balkezesek, hanem a magyarok is gyakrabban emelhetik magasba büszkén az Oscar-szobrocskát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése