2018. április 20., péntek

Nina Foch is balkezes volt

Az amerikai színésznő, akinek az apja holland karmester és anyja amerikai énekes-színésznő, 1924. április 20-án született Hollandiában. Nina Consuelo Maud Fock kisgyermek volt, amikor a szülei elváltak, ezt követően anyjával élt New Yorkban.
Az ifjú Nina zenével, képzőművészettel is foglalkozott, de a színjátszás mellett köteleződött el. 19 évesen már filmszerepet kapott. A magas, szőke színésznő főleg kifinomult hölgyeket játszott. Nina Foch a 60-as évektől tanított színészeket, s később elismerte, hogy ebben találta magát a legsikeresebbnek életében.
Pedig színpadi munkái mellett számtalan filmben kapott szerepet. Egyszer még Oscar-díjra is jelölték az 1954-es Executive Suite egyik szerepéért. Emlékezhetünk rá az Egy amerikai Párizsban (1951) vagy a Spartacus (1960) című filmekből.
Jómagam a Columbo sorozat legelső részében (1968) látva kezdtem gyanítani, hogy a színésznő balkezes. S valóban! Nina Foch bal kézzel írt.
Három ízben kötött házasságot, egy fia született, aki révén azonban három unokája lett. Idős korában is vállalt még szerepeket 2007-ben utoljára, 2008 decemberében hunyt el.

Egy filmrészlettel, melyben Nina Foch egy titkárnő szerepében látható, is meggyőződhetünk balkezességéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése