2012. július 1., vasárnap

Dan Aykroyd bal kézzel ír

A ma hatvanéves amerikai színész és komikus Kanada fővárosában, Ottawában született 1952 júliusának első napján. Daniel Edward Aykroyd szigorú vallásos nevelésben részesült, és papnak készült. Ám amikor a pápát parodizálta kicsapták az iskolából. Az ottawai egyetemen kriminológiát tanult, de mégis a szórakoztatás felé kanyarodott. Stand up komikusként kezdett majd 1975-től az egyik neves amerikai televíziós társaság, az NBC Saturday Night Live show-jának egyik sztárja lett. Ahogyan barátja John Belushi is, akivel a már-már legendás film, a Blues Brothers címszereplő lettek 1980-ban. Két zenei albumot is megjelentettek. 82-ben azonban végleg elveszítette barátját és kollégáját. Ám a következő évben egy forgatáson rátalált Donna Dixon színésznőre, akit hamarosan feleségül is vett. Három lányuk született az évek során.
Dan nemcsak színész, producer, forgatókönyveket is ír és rendezett is. Tisztes lista állítható össze munkásságáról, nem is akármilyen filmekkel. Bár remek komikus, mégis drámai szerepben jelölték Oscarra 1989-ben (bár nem kapta meg a díjat). Aykroyd nagy híve az ezotériának és apai nagyapja neves spiritiszta volt.
Nemcsak balkezesként (és bal kézzel íróként)
 tartozik kisebbséghez. Van egy különlegessége, mely az embereknek csupán 1 százalékára jellemző. Ez a színeltérés vagy heterochromatizmus. Neki a jobb szeme zöld, a bal pedig barna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése