2018. november 14., szerda

Károly walesi herceg jobb kézzel ír

70 éve született Londonban, még szülei első házassági évfordulója előtt, 1948. november 14-én 21 órakor. Teljes neve Charles Philip Arthur George (Károly Fülöp Artúr György). Születésekor még nagyapja, VI. György volt a király, édesanyja 1952-ben II. Erzsébet néven lett Nagy-Britannia uralkodója. Innentől kezdve tekinthető Károly az első számú trónörökösnek.
Károly még nem volt kétéves, amikor Anna húga megszületett, s tinédzserkorában születtek fivérei: András (1960) és Eduárd (1964).
Károly a walesi hercegi címet 1958. július 26-án kapta a királynőtől, II. Erzsébettől.
1981-ben nyarán megnősült a 32 éves trónörökös, s alig egy évvel később Dianával kötött házasságából megszületett első gyermeke Vilmos (1982), aki az uralkodói cím várományosai sorában őt követi. A második fia, Henrik 1984-ben született, és idén ő is megnősült.
Károly fiainak nemcsak örömben volt része. Szüleik házassági válsága váláshoz vezetett, melyet 1996 augusztusában mondtak ki. Rá egy évre pedig Károly első felesége tragikus körülmények között elhunyt.
Addigra Károly szerelme Kamilla is elvált asszony lett. Kapcsolatukat 2005-ben törvényesítették, akkor tartották meg esküvőjüket. Károly már 56 esztendős volt, Kamilla valamivel idősebb nála, így aligha kell azon témázni, hogy ebből a házasságból nem született gyermek.
Annál inkább lehetne témánk Károly walesi herceg állítólagos balkezessége. Neve olykor feltűnik a híres balkezesek sorában, melyen több rokonának neve joggal került fel. Az okok keresése helyett, inkább a fotókkal is igazolható tényt tesszük közzé: Károly walesi herceg brit trónörökös jobb kézzel ír. És javarészt töltőtollat látni a kezében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése