2013. március 10., vasárnap

Diszgráfia és balkezesség

A diszgráfia szó jelentése írászavar. Többféle tünete lehet, más jellemző problémája adódhat a diszgráfiás gyereknek vagy felnőttnek. Ebből következően nincs „tipikus” diszgráfiás írás. Megjelenhet a tükörírás, a betűk felcserélése, egyes betűk vagy a szóvégek kihagyása, az írott és nyomtatott betűk keveredése, a betű- és szótávolságok következetlensége. És gyakran megfigyelhető, hogy görcsösen fogják az íróeszközt. A diszgráfiás írása csúnya lehet amiatt, hogy a betűi kilóghatnak a sorokból. De ha az írása külalakja egészen elfogadható, ám nagyon gyenge a helyesírása, különösen akkor, ha tollbamondás után írja, az is utalhat diszgráfiára.
Az olvasási nehézség vagy diszlexia rendszerint együtt jár a diszgráfiával. Mindkét részképesség-zavar az információfeldolgozás módjával, azaz a képekben való gondolkodással hozható összefüggésbe. És azok, akik olvasásban és írásban gyengébbek, más területen mutathatnak tehetséget.
A diszlexia kb. a gyermekek 4%-át érinti. Ám a diszlexiások között lényegesen több a fiú, mint a lány. És az is kiderült már, hogy majdnem minden második diszlexiás vagy diszgráfiás balkezes. Bár a diszlexia, diszgráfia és a balkezesség nincsenek feltétlenül összefüggésben, de az írás-és olvasási nehézségek éppúgy kapcsolatba hozhatóak az agyféltekék aszimmetriájával és működésükkel, mint a balkezesség.
Itt is érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az összezavart lateralitás, tehát például, amikor egy balkezest a jobb keze használatára igyekeznek átszoktatni, előidézője lehet a diszgráfiának vagy a diszlexiának.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése