2018. november 30., péntek

Mark Twain jobb kézzel írt

Az, akit Mark Twain néven ismer a világ, Samuel Langhorne Clemens néven született egy pici városkában Missouri államban 1835. november 30-án. Írói nevét – egy folyami hajós szakkifejezés alapján – harmincévesen kezdte használni. 35 körül járt, amikor megnősült. Felesége művelt polgárlány volt, és nemcsak férje küllemén szelídített, hanem írásait is javítgatta. A család a connecticuti Hartfordban talált otthonra, ahol ma is látogatható Mark Twain háza és múzeuma. 1874-1891 között ott élt, és ott írta legismertebb műveit, mint például a Huckleberry Finn vagy az Egy jenki Artúr király udvarában. Még nem volt negyven, amikor egy írógépet vásárolt magának, azon írta a Tom Sawyer kalandjait, amely az első olyan könyv a világon, amelynek kézirata írógéppel készült.
De hát nem ezért kerülhet itt szóba! Őt is a neves balkezesek között tartják számon, olyannyira, hogy Mark Twain kapott egy fejezetet Ed Wright Balkezesek a világtörténelem című könyvében. De azt is érdemes tudni, hogy fennmaradt fotói alapján jobb kézzel írt.
Mire vörös sörénye őszbe csavarodott Mark Twain beérkezett, társadalmilag és anyagilag is elismert s népszerű író volt. Európába nemcsak hírneve, ő maga is eljutott, Budapesten is tartott felolvasást. 1891-től Twain többet utazott külföldre valamint küzdött saját és családi betegségeivel, és New Yorkba tette át székhelyét. Megözvegyült, és négy gyermekéből hármat temetett el. Nem csoda hát, hogy végül a szíve vitte el!
S szinte megjósolta távozását, számított rá. Ugyanis születése ideje táján jelent meg a Halley-üstökös, s legközelebb, 1910-ben az üstökös visszatérte után, az író távozott az élők sorából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése