2016. október 19., szerda

Tracy Chevalier is balkezes

Október van. Ez Tracy Chevalier kedvenc hónapja. S bár ekkor van a születésnapja, de e két dolog, szerinte, nincs összefüggésben. Októberben jött az ötlete arra, hogy – eddigi legismertebb művét – elkészítse.
1962. október 19-én született Washingtonban és ott is nőtt fel. Imádott olvasni, a kis Tracy a könyvtárosok kedvence volt. Majd tanulmányai végeztével Angliába költözött. Eleinte könyvszerkesztőként dolgozott, és szabadidejében írt novellákat. 1993-ban részt vett egy kreatív írás képzésen, és szabadúszó szerkesztő lett, hogy idővel már csak az írásnak élhessen. Sikerült is. Első regénye  1997-ben jelent meg, azóta több történelmi regénye is kiadásra került. A másodikból film is készült, ez (Lány gyöngy fülbevalóval) tette igazán ismertté nevét.
A legtöbb történetének hőse női alak. S maga is főként női szerzők könyveit olvassa, de nem szándékkal. Nagy kedvence Charlotte Brontë, akinek évfordulós megemlékezéseiben idén tevékenyen részt vállalt. Legújabb regényét a kétszáz éve született elődjének egyik műve inspirálta.
Tracy Chevalier Londonban él férjével és fiával. A nővére Franciaország déli részén lakik, a fivére Amerikában maradt. Tracy már több mint három évtizede Angliában él, de még mindig amerikai akcentusa van.
Az írónő balkezes, bal kézzel is ír. Általában kézzel írja történeteit, eldobható töltőtollal ír, és a nap végén viszi ezt számítógépre. Van ugyan saját íróasztala, de szívesebben alkot a kanapén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése