2016. október 9., vasárnap

Sajátos végvonalak

A végvonalak gyakran árulkodnak arról, hogy a kézírás bal kézzel készült.
Bizonyos betűk végén a szabályos kis kunkorok megformálása és az írást létrehozó mozdulat lefékezése komoly összpontosítást igényel. A szokatlan irányt tartani nem olyan könnyű, mint gondolnánk. És tapasztalataim azt mutatják, a balkezesek ezzel nehezebben boldogulnak.
Jobbkezesek! Érdemes kipróbálni és bal kézzel ugyanazokat a betűket, szavakat papírra vetni. Ilyenkor azzal szembesülhetünk, hogy azok a végvonalak, melyeknek félkörben kellene kunkorodnia nem sikerülnek elég szépre, vagy rövidek és lecsapottak, vagy hosszabban elnyúlóak lesznek. Képletesen: vagy el sem lövünk addig vagy túllövünk a célon.
Ennek demonstrálására a ma éppen 50 esztendős David Cameron aláírását választottam. A britek volt miniszterelnöke is balkezes. Aláírásában a David d-jénél a rövid vagy „lecsapott”, családnevének utolsó betűjében pedig az elnyújtott végvonalat láthatjuk.

David Cameron aláírása
Nos az írásban az efféle végvonalak gyakran árulkodnak arról, hogy az írás bal kézzel készülhetett. Munkám során azt tapasztaltam, a végvonalak ilyen  vagy olyan alakítása gyakrabban tűnik fel balkezesek kézírásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése