2016. október 25., kedd

Picasso jobb kézzel írt

A huszadik század kiemelkedő festőművész, Pablo Picasso 1881. október 25-én született a spanyolországi Malagában. Az apja is festő és tanár volt, így hamar felismerte, hogy fia túl fogja szárnyalni őt. Már 16 évesen felvették a képzőművészeti akadémiára, de ő inkább Párizs felé kacsintgatott.
Az elsősorban festőként ismert Picasso rajzokat, szobrokat, kerámia-tárgyakat is készített. Sőt a harmincas évek derekán belevetette magát az írásba is. Termékeny művész volt.
Munkássága mellett szerelmi történetei, kapcsolatai is foglalkoztatták kortársait és az utókort is. Az egyébként alacsony termetű, de huncut szemű művészt már gyerekkorában jórészt csak nők vették körül. Később számos kapcsolata volt, kettőből lett házasság. Több gyermeke is született. Legismertebb utóda Paloma lánya, aki keresztnevét Picasso híres rajza, a békegalamb után kapta.
Pablo Picasso 91 évet élt és barátai körében, vacsora közben érte a halál 1973-ban.

Tartja magát az a vélekedés, miszerint Picasso balkezes volt. Jómagam láttam filmfelvételeket róla, ahol bizony jobb kézzel festett. Továbbá egyetlen fotó sem utal arra, hogy akár festés közben, akár íráskor a bal kezét használta volna előszeretettel. Az igaz, hogy sokat bajlódott az írással és olvasással, szövegeiben helyesírási hibák is akadtak, és írásának külalakja sem volt tetszetős. (Ezen nehézségeinek köze lehetett születéskori agyvérzéséhez.) De ami a grafológusnak lényeges: Picasso a jobb kezét használta íráskor. A cigarettáját azonban gyakran tartotta a bal kezében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése