2016. október 13., csütörtök

Paul Simon 75 éves

Az amerikai énekes, szövegíró és zenész magyar gyökerei – talán – ismertek. Apja magyar zenész volt, mielőtt a zsidóüldözések elől Amerikába költözött. Mindkét fia örökölte a zenei tehetséget. Az elsőszülött, Paul Frederic Simon 1941. október 13-án jött világra. Queensben nőtt fel. A zene és az irodalom is érdekelte diákkorában. Ekkor találkozott Art Garfunkellel, akivel később megalakították a Simon és Garfunkel duót. A 60-as évek kedvelt előadói lettek, több feledhetetlen dallal.
S a duó felbomlása (1970) után, ő az alacsony fiú volt az aktívabb és összességében az ő munkássága lett a jelentősebb. Paul Simont a rock and roll halhatatlanjai közé is beválogatták. Lassan fél évszázada aktív muzsikus és zeneszerző. A koncertezéssel sem hagyott fel, legutóbb Stinggel közösen Európában és Amerikában lépett színpadra.
Paul Simon idén nyáron jelentette meg 13. szólóalbumát. Korábban igazán kiugró sikert a hetedikkel ért el, az 1986-os Graceland c. albumával. 1991-ben koncertezett hazánkban. A filmkészítésbe is belekóstolt. Lelkes támogatója a gyermekek zenei nevelésének.
Háromszor nősült, utoljára a 90-es évek elején, s ötvenes éveiben még háromszoros apa lett. Az első házasságából is van egy fia.
A 75 éves zenész már dolgozik a memoárján. Meglehet, kézhasználata is szóba kerül majd benne. Az lehetséges, hogy Paul Simon született balkezes, de jobbkezes módon játszik a gitáron, és a róla fellelhető képek tanúsága szerint: jobb kézzel ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése