2016. október 3., hétfő

Az űrhajós Charles Duke is balkezes

Charles Duke
bal kézzel ír
Charles Duke nemcsak balkezes, hanem a Föld lakóinak maroknyi csoportjának tagja: azok egyike, akik jártak már a Holdon. Sorrendben a 10. volt, és az éppen tucatnyi férfi közül ő a legfiatalabb.
Észak-Karolina nagyvárosában Charlotte-ban született 1935. október 3-án, teljes neve Charles Moss Duke, Jr.
1963-ban megházasodott és két fiúk született. Berepülő pilóta volt, amikor jelentkezett űrhajósnak. Kiképzése 1966 áprilisában kezdődött. 1969-ben ez első holdraszálláskor a földi irányítóközpont hangja.
1972-ben 36 évesen az Apollo 16 űrhajó legénységének tagja lett, és parancsnokával együtt három űrséta alkalmával összesen 20 óra 14 percet töltött a Holdon. Évekkel később derült fény rá, hogy eközben egy családi fotót is otthagyott. A kép hátoldalára ezt írta: „Ez Duke űrhajós és családja a Föld nevű bolygóról. A Holdon jártam. 1972. április.”
1976. január 1-jével leszerelt a NASA-tól, majd egy évtized múlva a hadseregtől is búcsút vett és egy texasi cég vezetője lett. Ebben az időszakban aktív kereszténnyé lettek feleségével. Két felnőtt fia és öt unokája van. Charlie Duke vadászattal, horgászattal, repüléssel, golffal és olvasással tölti szabadidejét.
Charles Duke íráshoz is a bal kezét használja, az ún. tolótartással ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése