2015. szeptember 25., péntek

Glenn Gould is balkezes volt


Róla szóló könyvön
A 20. század egyik legrejtélyesebb, de kétségkívül zseniális muzsikusa is a balkezesek táborába tartozott.
Glenn Gould kanadai zongoraművész 1932. szeptember 25-én született, és az ötvenedik születésnapját követő napokban hunyt el. Szülővárosa Toronto, ott élt és ma e város méltón őrzi híres szülötte emlékét.
Az egyke Glenn Herbert Gould édesanyja zongoratanárnő volt, így a fiú korán odaült a zongorához. Játékával 23 évesen már nemzetközi hírnevet szerzett Bach kapcsán, akinek egyik legismertebb tolmácsolója lett. 1955-től számos koncertet adott a világban. Nemcsak különleges zongorajátékának, de furcsa szokásainak is híre ment. Őt egyre inkább fárasztotta a turnézás, és előadásaiban zavarta a közönség, így 1964 tavaszán végleg felhagyott a koncertezéssel és azt követően már csak stúdiófelvételeket készített. Zenéről és egyebekről általában markánsan megfogalmazta a véleményét. A zongoravirtuóz maga is írt zenét, és televíziós munkái is voltak. Volt benne hajlam a grafomániára is. Bal kézzel írt, az ún. tolótartással.
Gould bal kézzel írt
Glenn Gould különcségei ellenére, rendkívül érdeklődő személyiség volt. Miközben védte magánéletét, szeretett hosszasan telefonálni. Azt tartják róla „a muzsikával élt házasságban”. Egészségét mániákusan védte, épp emiatt sok gyógyszert szedett, ezentúl gyakran túlhajtotta magát. Mindezt 1982 őszéig bírta a teste.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése