2015. szeptember 30., szerda

Glenn Gould egyéni t betűi


A balkezesek által készített írások egyik gyakori és jellegzetes eleme: az ún. fordított t-áthúzás. Ilyenkor a betű törzsvonalán az áthúzás nem az írás megszokott irányának megfelelően, azaz balról jobbra (előre) haladva történik, hanem a balkezes mintegy maga felé húzva, azaz jobbról balra kivitelezi. A bal kézzel író Glenn Gould írásában több ízben szép példáját láthatjuk ennek, egyéni megoldásokkal. 
Mivel az írása erősen kötött, legtöbbször csak a szó végére érve foglalkozik azzal, hogy a már korábban leírt t betűt áthúzza. Ilyen módon hozza létre az olykor több betűn is átívelő, többnyire enyhén boltíves áthúzásait, melyek jellegzetes elemei kézírásának. Mindet érdemes szemügyre venni, de külön felhívnám a figyelmet egy igazi csemegére is.
A fent bemutatott részlet jobb alsó sarban lévő szavakat a t áthúzásával kapcsolja össze, méghozzá úgy, hogy miután oda-vissza „tekeri” a betű törzsén a szóvégi t-áthúzást, azt tovább is viszi. Így gyakorlatilag előbb „húzza át” a következő szó (this) első betűit, mint hogy azokat leírta volna! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése