2015. szeptember 3., csütörtök

Vélemény az átszoktatás kapcsán


Az iskolába kerülő nebulók esetében szerencsés, ha az írástanulás megkezdéséig eldől, melyik kezébe is veszi az íróeszközt. A balkezesek és a bizonytalankodók esetében gyakran megesik, hogy a környezetükből valaki próbálkozik az átszoktatással, azzal, hogy tudatosítsa, az íróeszközt a jobb kezébe vegye.
Az elmúlt fél évszázadban sokat javult a helyzet és már nem divat az átszoktatás. Azonban minden gyermek esete más, és a szülők hozzáállása meghatározó. Aki úgy véli, balkezes gyerekének mégis jobb lenne, ha a megszokott módon írna, a szakemberek általában mégsem ajánlják az átszoktatást. Hiszen tudott, hogy az átszoktatásból dadogás vagy akár diszlexia, diszgráfia is eredhet.
Bár nem vagyok szakembere e területnek, csak némi rálátásom van, mégis megkockáztatom a magánvéleményt. Nem pártolok semmilyen erőteljes ráhatást ezzel kapcsolatban, de azon érdemes elgondolkodni minden szülőnek, hogy valójában a balkezesnek bármilyen írástechnikát is választ majd nem esik kézre a mi kultúránkban elterjedt írás. Ha bal kézzel ír majd, csak javíthatunk a helyzetén néhány praktikus eszközzel vagy az ajánlott testhelyzet, munkamód megtanításával.
Tudjuk, a balkezességnek vannak fokozatai, és vannak olyanok, akik ugyan mutatnak hajlamot a balkezességre, ám nem ügyetlenek jobb kezükkel sem. Lehetnek olyanok, akik látva, hogy mások jobb kézzel csinálják, maguktól spontán átszoknak a jobb kézzel írásra.
De lehetnek olyanok is, akiknek csak némi rásegítés kellene, ahhoz hogy még a szokás kialakulásának időszakában, a rajzoló- és íróeszközöket inkább a jobb kezébe vegye.
S megfontolandó, hogy a balkezességre enyhe hajlamot mutató kisgyermeknek, amikor még rajzolgat, érdemes lenne csak felajánlani a lehetőségét, hogy akár a jobb kezébe is vehetné a ceruzát. Olyan játékos, rajzos feladatokat is adhatunk, amikor ugyanazt egyik majd a másik kezével is végrehajthatja (pl. lásd a képen, a saját kezének körberajzolása). Netán néhány esetben a jobb kezébe adni az eszközt, éppúgy ahogyan megmutatunk neki egyes műveleteket. Lehet, hogy bejön neki. És ha magától váltana, nem biztos, hogy számára ez hátrányos lenne. Annyi minden más van, amit nyugodtan és kényelmesen művelhet a bal kezével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése