2015. június 24., szerda

George Pataki bal kézzel ír



George Elmer Pataki 1945. június 24-én született. Apai nagyszülei még Magyarországon születtek, az édesapja már Amerikában. Anyai ágon olasz és ír nagyszülőket kapott. Van egy bátyja is. 1967-ben diplomázott a Yale-en, 1970-ben jogi doktorátust szerzett. 1973-ban nősült, házasságából négy gyermek született.
1981-ben szülővárosa, Peekskill polgármestere lett. Majd beválasztották New York Állam Közgyűlésébe, azt követően a szenátusába. Majd a New York Állam kormányzója tisztséget töltötte be három cikluson át, azaz 12 esztendeig, 1995. első napjától 2006 végéig.
Azóta az elnökválasztások kapcsán is fel-felmerült a neve, de eddig még nem szállt versenybe azért, hogy netán hazája legmagasabb rangú tisztviselője legyen. (Pedig milyen szépen mutatna neve a balkezes amerikai elnökök sorában!) George E. Pataki bal kézzel ír, az ún. alultartást alkalmazza a balkezes írástechnikák közül.
A ma hetvenéves amerikai politikus kicsit beszél magyarul is. 1973-ban járt első ízben Magyarországon, majd a rendszerváltás óta több ízben is, és mind a négy gyermekét elhozta már ide. Egyik lánya, az 1984-ben született Allison Pataki író – sőt, ő is bal kézzel ír!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése