2012. június 10., vasárnap

Ma lenne 90 éves a balkezes Judy Garland

Judy Garland ballal és
horgas tartással ír
Ma lenne 90 éves Judy Garland amerikai filmszínésznő és énekes. Frances Ethel Gumm néven született 1922. június 10-én Minnesota államban. Judy Garland kétéves korától a színpadon volt, majdnem egész életét a rivaldafényben élte. Több musicalben és számos filmben szerepelt, énekesként is híressé lett. A filmtörténetbe Dorothy szerepével írta be magát az Óz a nagy varázsló c. filmben. S kapott egy különleges, kategórián kívüli, ifjúsági Oscar-díjat. Még kétszer jelölték Oscar-díjra, 1954-ben a Csillag születik c. filmmel és az 1961-es Ítélet Nürnbergben c. filmben nyújtott alakításáért.
Sajnos tanácsadói arra bátorították, hogy kislányos alakjának megőrzéséért szedjen fogyasztótablettákat, ezeket az altatók majd a stimulánsok követték. Nem sokkal 47. születésnapja után bekövetkező 47 halálát is gyógyszer-túladagolás okozta. Többször kísérelt meg öngyilkosságát. Szexuális orientációjában is bizonytalan volt, ahogyan férjei közül is néhány. Ötször házasodott, s három gyermeke született. Két lánya Liza Minelli és Lorna Luft is a színpadot választotta.
Judy Garland már életében legenda lett, van múzeuma, készültek róla filmek. A Hollywoodi legendák sorában még bélyegre is került, melyen aláírása is szerepel. Judy Garland bal kézzel írt, horgas tartással a papírra.

Itt ezen a filmfelvételen táblára ír. Ám láthatjuk, amint az első betűk (J, G) leírásakor felveszi baljával a horgas tartást. Majd, hogy a kamera is "lássa", más módot választ arra, hogy nagybetűkkel felírja a nevét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése