2012. június 18., hétfő

Paul McCartney 70 éves

Paul McCartney
aláírást ad,
az apja figyeli
A 20. század egyik zenei ikonja, a brit zenész, zeneszerző és producer Liverpoolban született James Paul McCartney néven 1942. június 18-án. 
Jó két évtized múlva néhány barátjával együtt szülőhelyük, az angol kikötőváros nevét híressé tették. A négy gombafejű együttese, a Beatles még csak felfutóban volt, amikor jövendőbeli producerük elégedetten figyelte a zenélő Lennon-t és McCartney-t, hogy a színpadon milyen jól mutat majd, hogy az ellentétes kezeikben fogják a gitárt.
McCartney közismert balkezességéről. És nemcsak a gitárt tartja „fordítva”, hanem az íróeszközöket is a bal kezébe teszi. Úgy tartja a kezét, hogy az írott sor alá kerüljön. Kéztartása jól megfigyelhető e bejegyzés végén látható felvételen is.
A Beatles felbomlása után a Wings zenekarral majd szólóban folytatta. És nemcsak híres lett, hanem a világ leggazdagabb rockzenésze is. 1997-ben lovaggá ütötte a királynő, s így viselheti a Sir előnevet. Kapott egy önálló fejezetet a Balkezesek a világtörténelemben c. könyvben. Gyakran fest, támogatja az állatvédő szervezeteket, a taposóaknák felszedésére irányuló kezdeményezéseket és lelkes híve a vegetarianizmusnak. Magánélete is ad témát a sajtónak. Szerelmi legendaként él tovább első házassága, mely felesége, Linda McCartney 1998-ban bekövetkezett haláláig tartott. Három gyermekük született. Egyik lányuk neves divattervező lett. Az ő gyermekeivel, tehát Paul McCartney unokáival majdnem egyidős legkisebb lánya, aki 2003-ban született. Anyjával, az egykori modellel zajos válásuk volt. Aztán csak rátalált újra szerelem, az esküvőt tavaly ősszel tartották új társával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése