2019. április 5., péntek

Mike McCready bal kézzel ír

A mai születésnapos híresség Michael David McCready egy floridai városban született, de Seattle-ben nőtt fel, s ez a város több neves zenészt is adott a világnak. A kiváló gitáros legismertebb csapata a Pearl Jam a Rock And Roll Hall Of Fame-be 2017 áprilisában került be.
Mike McCready 11 évesen kezdett gitáron játszani. S idővel a 90-es évek emblematikus bandájának egyik alapító tagja lett. A zenekar első lemezével már átütő sikert ért el, s kiérdemelték az évtized legnépszerűbb amerikai rockegyüttese titulusát is. Magyarországon 1996-ban léptek fel egyszer. Bár az újra összeverbuválódott csapat tavaly európai turnét is adott.
Nemcsak szólógitáros, zeneszerzőként is részt vett a zenekar munkájában. És más formációkban is zenélt.
Az utóbbi esztendőkben több ízben is együtt muzsikált egy ugyancsak seattle-beli és balkezes zenésztársával Duff McKagannal. S persze illene még említenünk másik legendás földijét. Kurt Cobain halála nemcsak azért sújtotta le Mike McCready-t mert a haláleset éppen a születésnapján történt. Maga is küzdött depresszióval és függőségekkel, de ez már a múlté.
Mike McCready túl az ötvenen a zenélésen kívül a családjára, cseperedő gyerekeire és a különböző jótékony kezdeményezésekre is figyelmet fordít. Tudni lehet még, hogy érintettje a Crohn-betegségnek – 21 éves volt, amikor diagnosztizálták – s ennek megismertetésében aktívan részt vállal.
Ha gitározni látjuk, aligha sejthetjük, hogy balkezes lenne, és nemcsak ezért hagyom gitárjátékának értékelését a hozzáértőkre. A tetoválásainak vizslatását meg inkább a tetkó-szakértőkre hagyom, ám ami a balkezes írástechnikáját lehet kategorizálni, Mike McCready az ún. tolótartást alkalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése