2018. szeptember 7., péntek

Szász-Kovács Emese íráshoz is a bal kezét használja

Szász Emese neve bő két évvel ezelőtt került be a köztudatba, amikor is a Rióban olimpián a magyar küldöttség első aranyérmét szerezte meg, s ezzel olimpiai bajnoki címmel koronázta meg sportolói pályafutását. Azon év őszén férjhez ment, így hivatalos neve már Szász-Kovács Emese, s bár a sporttal nem hagyott fel tervei között már családalapítás is szerepel.
Szász Emese Judit 1982. szeptember 7-én született Budapesten. Tízévesen úszással kezdett, de aztán áttért a vívásra. Hamar megszerette, és a balkezességét is tudta kamatoztatni ebben a sportban. A Honvéd csapatában edzett. 16 esztendősen már a nemzeti csapat tagja lett, mely a junior korosztályban világbajnokságot nyert. A csapat és az egyéni sikerek folytatódtak, többszörös magyar bajnokként 2009-ben átigazolt a Vasashoz. Edzője Kulcsár Győző egyben az egyik példaképe is.
Szász Emese az év magyar vívója lett 2010-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is. A riói a harmadik olimpia volt, amelyen női párbajtőrben indult (bár London után majdnem abbahagyta a versenyzést).
Bár az olimpiai kvótát csak az utolsó versenyén szerezte meg, a 2016-os világversenyen a döntőit jutott. Ott balkezes ellenfelet kapott. És akkor az olasz Rossella Fiamingo csak ezüstérmes lehetett, hiszen Szász Emese győzött a döntő mérkőzésen. Bár nem volt esélytelen, a hozzáértőket egyáltalán nem lepte meg a győzelme, hiszen Szász Emese nagy küzdő.
Szász Emese nemcsak a vívásban, írásban is a bal kezét részesíti előnyben. Ami a technikáját illeti: alapvetően tolótartást alkalmaz, ám a kéztartása némileg a horgastartáshoz jellemzőt felé tendál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése