2016. szeptember 15., csütörtök

Mary Soames bal kézzel írt

Mary Spencer-Churchill 1922. szeptember 15-én született Winston Churchill és felesége legkisebb, késői gyermekeként. Chartwellben született és ott is nőtt fel idilli körülmények között. Őt nem adták intézetbe, mint idősebb testvéreit. Mary 12 évesen kezdett naplóírásba. Ami nagyon jól jött, amikor visszaemlékezéseit megírta. Fiatalkorában több eseményre is elkísérte az apját és önkéntesként ténykedett a Vöröskeresztben és a hadseregben is.
1947 februárjában lett Christopher Soames konzervatív politikus felesége. Öt gyermekük született. Mary negyven év házasság után özvegyült meg 1987-ben. Ekkor már ő volt az egyedüli élő Winston Churchill gyermekei közül is. Így aztán ő lett évtizedekre a család élő emlékezete. Könyvet írt anyjáról; valamint a szülei levelezéséről; az apjáról, mint festőről; és egy többgenerációs családi albumot is közreadott.
Ahogyan szüleinek – neki is szép életkor adatott meg. Ráadásul Mary még 90 éves kora körül is aktív volt. Ifjúkori önéletrajzát 2011-ben jelentette meg (magyarul: A Churchill lány története).
Mary Soames 91 éves korában 2014 nyarán hunyt el rövid betegség után. Ezt legidősebb fia jelentette be, aki konzervatív párti politikus. Mary elhunytával, aki Winston Churchill utolsó gyermeke volt, már csak a Churchill unokák története íródik tovább.
Mary Soames balkezes volt és bal kézzel is írt, azt ún. alultartással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése