2013. szeptember 22., vasárnap

Joan Jett bal kézzel ír

55 éves lett ma az amerikai gitáros-énekes és dalszerző. Joan Marie Larkin néven született Philadelphiában 1958. szeptember 22-én. Miután szülei elváltak ő felvette anyja családnevét. Tizenévesen már a zene érdekelte és gitározni tanult.
1975-től a Runaways nevű csak lányokból álló rock együttes zenei motorja volt. Eleinte gitározott, majd énekesként is bemutatkozott. Nagylemezeket és világturnékat követően 1979-ben feloszlott a csapat. Joan, aki már a bandában is rockosabb hangzást akart, ezt követően a legnagyobb sikert érte el pályája során. A legismertebb dala egyébként egy Arrows-szám feldolgozása. Szólózása után menedzsere új csapatot szervezett köré, ez lett a Joan Jett and the Blackhearts. A Rolling Stone magazin minden idők száz legjobb gitárosa közé választotta, szerintük: Joan Jett-et nem szabad félvállról venni, sallangok nélkül, teljes szívvel játszik. Mély rekedt hang, fekete ruhák, bőrnaci és bőrmellény, fekete haj, fekete szemceruzával kihúzott szem, nyakláncok és karkötők, néhány tetoválás, no meg a gitár: ezek a női rock-ikon a fő ismertetőjegyei.
Több filmben is szerepelt már. Lelkes vegetáriánus, és állítólag a lányokat is „kóstolgatta” már. Balkezes, és az alábbi felvétel alapján úgy tűnik, horgas tartással ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése