2012. április 15., vasárnap

Emma Thompson bal kézzel ír

Mai születésnapos hírességünk Emma Thompson. Az angol színésznő Londonban született 1959-ben. Skót édesanyja Phyllida Law színésznő, az apja a színészet mellett még rendezéssel is foglalkozott. Sophie húga is színésznő lett.
Emma már egyetemi évei alatt belekóstolt a színház világába. Az első Oscar-díját színésznőként kapta 1993-ban a Szellem a házban női főszerepéért, a másodikat a Jane Austen klasszikusából készült film forgatókönyvéért szerzőként. 1995-ös Értelem és érzelem magánéletében is fordulatot hozott, ebben a filmben játszott együtt új társával. Későbbi férjének megjósolták, hogy ezen a forgatáson talál rá a jövendőbelijére, ám mivel Emma akkor férjnél volt, inkább egy szabad kolléganőnél próbálkozott. Ám a jóslat mégis beteljesedett.
Az első férje is színész volt (Kenneth Branagh), 96-ban váltak el. Greg Wise lett az új partnere az életben, 2003-ban házasodtak össze és abban az évben fogadtak magukhoz egy ruandai kisfiút, így Gaia lányukkal együtt két gyermeket nevelnek.
Emma persze sem a színészettől, sem az írástól nem távolodott el. Szerzőként és színészként is ott volt a neve a Nanny McFee-filmekben.
„Nem is tudom, hogy az írást vagy a színészetet szeretem jobban. Azt, hogy melyikben vagyok jobb, pedig úgyis a nézők döntik el, a szakma pedig véleményezi.” – vallotta.
Sokféle szerepben láthattuk és akár mesefilm, akár dráma vagy vígjáték, minden szerepből kihozza a lehető legtöbbet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése