2012. április 27., péntek

Andrew Fire a Nobel-díjas kutató bal kézzel ír

Az elismert kutató Andrew Zachary Fire néven 1959. április 27-én született Kaliforniában és ott is nőtt fel. Itt végzett az egyetemen 1978-ban matematikusként, majd öt évvel később a biológia doktora lett. Craig Melloval közösen 1997-ben fedezték fel, hogy két RNS molekulaszál segítségével képesek elnémítani bizonyos géneket egy sejt DNS-ében, így a gén nem fejtheti ki hatását a szervezetre. Kiderítették, hogy a génműködés úgy is szabályozható, hogy magukat a géneket nem bántják.
A génelcsendesítés vagy RNS interferencia folyamatának leíróként 2006-ban ők ketten kapták az orvosi Nobel-díjat a molekuláris biológiát forradalmasító munkájuk elismeréseként, ami hatékony genetikai orvosságokat eredményezhet. Hiszen az ún. géncsendesítés lehetőséget ad a genetikai információ áramlásának irányítására. Ezt pedig a gyógyításban lehet hasznosítani.
Andrew Fire, a Standford egyetem professzora akkor 47 évesen, viszonylag fiatalon a tudományos világ legrangosabb elismerésében részesült. Kollégája is közel egyidős vele. Ők ketten akkor, a Nobel-díj történetében a leggyorsabban elismert kutató lettek, amennyiben felfedezés és a díjazás között eltelt időszakot nézzük. De kettejük közül csak Andrew Fire mondhatja el magáról, hogy a bal kézzel írók között is ott van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése