2012. április 4., szerda

Anthony Perkins bal kézzel írt

Ma lenne 80 éves az amerikai színész, aki már majdnem két évtizede távozott közülünk. 1932. április 4-én New Yorkban született. Apja is színész volt és a színpadon érte a végzetes szívroham, amikor a fia még csak ötéves volt. Anthony 21 évesen mutatkozott be filmen, s már a második filmjéért (1956) Golden Globe-díjat kapott és Oscar-díjra jelölték az Év új sztárja kategóriában. 1960-ban a Psycho című filmben Norman Bates megformálása már nemzetközi elismerést hozott számára. Bár kiváló színpadi színész volt, mégis a film tette őt halhatatlanná. Ám ezután ritkán kapott olyan szerepet, amelyben normális figurát játszhatott volna. Bár kétségtelenül volt még néhány feledhetetlen alakítása. Bő két évtizeddel később 1983-ban, majd 86-ban és 90-ben is újra Norman Bates-t formálta meg a Psycho folytatásaiban.
1989-ben már diagnosztizálták AIDS-szel és 1992 őszén hunyt el. Bár 41 évesen feleségül vett egy fotóst és két fiúk is született, ám azelőtt bizonyosan voltak kapcsolatai férfiakkal.
Nem véletlenül van a Psycho egyik jelenetében a bal kezében a toll (kép fent), ugyanis Anthony Perkins balkezes volt. Többször is látható ebben az 1957-es tréfás jelenetben amint bal kézzel ír, mégpedig az ún. alultartással.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése