2011. szeptember 29., csütörtök

Jobbal is ballal is írt Nelson admirális

Már több mint kétszáz éve hogy meghalt, ám nevét nem mosta el az idő. Ő az angolok hőse, aki legyőzte Napóleont, bár a döntő csatában maga is halálos sebet kapott. E csata helyéről elnevezett londoni tér közepén ott áll emlékoszlopa. A trafalgari csata évfordulóján, október 21-én minden évben virágokkal és koszorúkkal borítják a hazafiak.
A brit ten­ger­nagy, Horatio Nelson 1758. szeptember 29-én született. Már 12 éves korá­ban tengerész volt. A francia forradalmi és a na­póleoni háborúk során győzelmeivel biztosította Nagy-Britannia tengeri fölényét. Győ­zel­­mei­vel azonban hal­mozódtak fogya­tékos­ságai is.  Calvi ostromá­ban 1794-ben elvesz­tet­te egyik sze­mét, az­tán Tenerifénél (1797) a jobb karját. Utolsó ten­geri ütkö­zetében is fé­nyes győzelmet aratott a spanyol-francia flotta felett, de a trafalgari ütközetben (1805) maga is elesett.
Nelson eredetileg jobbkezes volt, s ez így maradt 1797 júliusáig. Akkor már félszemű volt, s hogy még félkezű is lett, komolyan elszánta magát, hogy visszavonul, ám az admiralitás továbbra is számított rá. Ő becsületesen szolgálta hazáját, és a megmaradt bal kezét használta. Életének utolsó hét évében kényszerbalkezesként is jól olvasható írásokat hozott létre.
Az itt bemutatott könyvborító érdekessége, hogy felső részébe jobbkezes írás került Nelsontól, az alsó részben lévő aláírása, ahol Nelson Bronte-ként írt alá, bizonyosan bal kézzel íródott, hiszen 1799-ben lett Bronte hercege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése