2019. augusztus 20., kedd

Joan Allen is balkezes

Joan Allen dedikál
Az amerikai színésznő 1956. augusztus 20-án született a negyedik és legkisebb testvérként. Szülei révén német, angol, skót és ír vér is csörgedezik ereiben. Szülei és testvérei is hétköznapi munkát végeztek, ám Joan érdeklődését felkeltette a színjátszás.
S persze azért mutatjuk be, mert Joan Allen ugyancsak a balkezesek táborába tartozik. S íráskor is a bal kezébe veszi a tollat, s az ún. tolótartást alkalmazza.
A tanulmányait követően Chicagóban épp csak húszévesen Steppenwolf Theatre Company alapítói közé került (1977). A következő évtizedben már filmszerepet is kapott, ám addigra New York egyik legjobb színházi színésznőjévé vált.
A magas és törékeny alkatú szőke színésznő 1990-ben egy kollégájával lépett frigyre, s bár 2002-ben elváltak, szerelmük gyümölcse, az egyetlen lányuk 1994-ben megszületett.
A manipulátorban
Joan Allen az azóta eltelt 25 esztendőben is megőrizte ünnepelt és megbecsült színészi státuszát. Nemcsak filmográfiája imponáló, hanem jelöléseinek és díjainak listája is. Ezúttal csupán az Oscar-jelölést hozó filmjeit vegyük sorra! Az 1995-ös Nixon c. filmben a first lady-t alakította, a következő esztendőben a Salemi boszorkányokban is jelölésre érdemes lett mellékszereplőként. 2000-ben már főszereplőként A manipulátor c. filmben nyújtott alakításáért jelölték a legismertebb akadémiai-díj legjobb színésznői közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése