2019. augusztus 29., csütörtök

Stephen Wolfram is balkezes

Német ajkú nagyszülei Angliában találtak otthonra. Az apja tudományos érdeklődésű üzletember volt, édesanyja filozófus. Stephen Wolfram Londonban született 1959. augusztus 29-én. Középiskolás éveit az Eton College-ben töltötte a kis zseni, s 15 éves korában már megjelent az első tudományos publikációja. 17 évesen már Oxford egyetemén tanult fizikát, húszévesen 1979-ben doktorált elméleti fizikából, ám ezt már a Kaliforniai egyetemen (Caltech) tette. S ennek bizony már négy évtizede.
Stephen Wolfram ma 60 éves lett, matematikus feleségével négy gyermek szülei.
A brit-amerikai elméleti fizikus és matematikus munkásságának első fontosabb mérföldköve az 1987-ben alapított Wolfram Research vállalat. A cég első terméke (1988-ban) egy programozási és fejlesztői környezet, a Mathematica, mely már a 10. változatnál tart.
2002-ben A New Kind of Science (Az új típusú tudomány) című könyvében összefoglalta fizikusi munkásságának elveit, s mai világunk rendkívüli bonyolultságának megértését, és folyamatainak forradalmian új számítógépes modellezését mutatja be. Közel húszévnyi kutatásait összegző terjedelmes könyve (mintegy ezerkétszáz oldalas) s ingyenesen elérhető a neten.
Előbbiekre folyományaként kezdett a WolframAlpha fejlesztésébe, mely 2009-ben jelent meg a nagyközönség számára. Az alkalmazás célja, hogy minden rendszerezett tudás azonnali számíthatóságát és elérhetőségét biztosítsa bárkinek a weben.
Alultartással ír
2014-ben került kiadásra a Wolfram Language c. könyve. 2019-ben Stephen Wolfram ingyenessé tette a fejlesztők számára a termékei alapját képező számítási motor használatát.
Egy kollégája azt jósolta, Stephen Wolfram biztosan kap majd Nobel-díjat, csak még azt nem tudni melyik kategóriában. Ám ha a híres nemzetközi elismerés díjazottjai közé kerül, akkor egyúttal a balkezes Nobel-díjasok közé is, ugyanis Stephen Wolfram balkezes. Íráshoz is bal kezébe veszi a tollat, és az ún. alultartást alkalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése