2019. május 2., csütörtök

500 éve hunyt el Leonardo

Kultúrtörténetünk egyedülálló alakja, Leonardo 500 esztendeje e napon hunyt el. A reneszánsz tudóst és alkotót nemcsak a Mona Lisa festőjeként, hanem mint híres balkezest is számon tartják. Tükörírással készült jegyzetei is legendájának részét képezik. Vajon lehet-e még újat mondani róla?
Halálának 500. évfordulója kapcsán említhetjük, hogy az itáliai polihisztor az utolsó esztendőit I. Ferenc francia uralkodó szolgálatában töltötte, mint a király első festője, mérnöke és építésze, és egyébként tisztes járadékot is kapott. Az idős mester szállása a királyi kastély közelében volt, s így gyakran felkereste őt az uralkodó. Leonardo mellett volt hű tanítványa, Francesco Melzi is. 1519. április 15-én Leonardo 67 éves lett, s bizony kezdett gyengélkedni, április 23-án már végakaratát is megfogalmazta. 1519. május 2-án az Amboise-i Clos-Lucé kastélyban hunyta le örökre szemét.
Conzague Saint Bris korhű ruhában
Leonardo egykori otthonában
A kastély és környéke ma olyan turistalátványosság, amely méltó emléket állít a reneszánsz zsenijének, és a látogatók megtekinthetik még Leonardo baldachinos ágyát is. Persze a becses relikviák közelébe nem mindenki kerülhet. Kivételes helyzetben volt, azáltal, mivel a reneszánsz zsenijének utolsó lakhelye a Saint Bris család tulajdonába került, az az egyébként szintén balkezes néhai francia szerző, Gonzague Saint Bris, aki több könyvében is foglalkozott Leonardóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése