2019. január 26., szombat

Gonzague Saint Bris bal kézzel írt

Gonzague Saint Bris 1948. január 26-án született, azaz tavaly ilyenkor lehetett volna hetven éves, ha csak bő fél évvel azelőtt, 2017 augusztusában el nem hunyt volna egy autóbalesetben. A gépkocsit a neves író párja vezette, s azt is tudni lehet, hogy azóta a nőt vétkesnek találta a bíróság a Franciaországban közismert irodalmi és médiaszemélyiség halálát okozó balesetben.
Gonzague Saint Bris
bal kézzel írt
Gonzague Marie Joseph Vincent François Saint-Bris néven nemes családba született egy diplomata fiaként, nyolc gyermek közül másodikként. 
Újságíróként kezdte pályáját Marokkóban. A francia irodalomkritikus, író, rádiós műsorvezető és egy irodalmi fesztivál szervezője több mint ötven könyv szerzője volt. Olyan historikus tudós volt, aki a történelmet népszerűsíteni volt hivatott. Saint Bris történelmi biográfiái között Leonardo da Vinciről szóló is akad, s ennek kapcsán kell említeni, hogy az író családjának tulajdonában van az a Loire-völgyi kastély, amely a balkezesként elhíresült, kétkezes polihisztor utolsó otthona volt.
Ami Gonzague Saint Bris kézhasználatát illeti, sok fotóját látva, annyi bizonyos, hogy íráshoz a bal kezébe vette a tollat, s az ún. alultartással írt, és ha módja volt rá, elfordította az írásfelületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése