2018. december 31., hétfő

Berkes Gábor is balkezes

Berkes Gábor
a Keménykalap
és krumpliorrban
Az esztendő utolsó napján ünnepelheti születésnapját Berkes Gábor, akinek ténykedései elsősorban a zenéhez köthetők. Berkes Péter ifjúsági író második fiaként 1962-ben született, s gyermekszínészként lett ismert a 70-es években. Első komolyabb szerepe a Keménykalap és krumpliorr c. tévésorozatban volt. Bár addigra a 11-12 éves fiú, aki már évek óta zongorázni tanult, eldöntötte, hogy a zene lesz számára a fő.
14 évesen a konziba (zeneművészeti szakközépiskola) került, és már ott az első együttesével a könnyűzene felé kacsintgatott. A Lobogó nevű instrumentális jazz-rock együttes zenésze mire 20 éves lett, már az Első Emelet alapítói között volt, és ott állt a billentyűs hangszerek mögött vagy rohangált a gitár alakú billentyűs hangszerével a színpadon.
Dedikáláson
az Első Emelettel
A rendkívüli sikeres zenekar csendesebb időszakában kezdett bele egyik zenésztársával és gyermekkori barátjával – Geszti Péterrel – együtt a Rapülők elnevezésű ugyancsak sikeres produkcióba 1991-ben. Majd 1995-ben az Emberek formáció muzsikusa lett, miközben a zeneszerzés is egyre nagyobb teret kapott életében. Reklámzenék mellett filmzenék és színpadi zenék alkotója. Egy színpadi munka kapcsán „ott ragadt” és lett 2014-ben a Turay Ida Színház zenei vezetője.
S még produceri ténykedéséről is szólhatnánk, sok ismert név említésével. De említsük inkább két gyermekét: Bence és Boglárka neve ugyancsak ismert, hiszen mindketten szinkronizálnak.
Berkes Gábornak az alacsony termete mellett a balkezessége is közismert jellemzője. Íráshoz is a bal kezébe veszi a tollat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése