2018. január 29., hétfő

Greg Louganis bal kézzel ír

A torony- és műugró sport élő legendája 1960. január 29-én született. Vérszerinti szülei még csak tinik voltak, így jobbnak látták örökbe adni. A svéd és szamoai származású kamaszok fiát kaliforniai házaspár nevelte fel, görögös nevet (Gregory Efthimios Louganis) görög származású apja révén visel. Gyermekkori majd felnőttkori küzdelmeiről hű képet kaphatunk életrajzi könyvéből, melyet 1996-ban adtak ki, s hamar népszerűvé lett. Egy év múlva már tévéfilm készült belőle (A felszín alatt, 1997).
A kis Greg balkezessége, pontosabban az azzal összefüggésbe hozható diszlexiája bizonyosan hozzájárult diákkori nehézségeihez. Hogy rátalált a sportra, igazi áldás volt számára, de a siker nem hullott az ölébe. 16 évesen már indulhatott az olimpián és ezüstérmes lett. A moszkvai olimpiát honfitársaival együtt ki kellett hagynia, 1984-ben Los Angelesben, majd 1988-ban Szöulban is kétszer állhatott a dobogó tetejére. Ám négy olimpiai aranyérmével mégis azért figyelt fel rá a világ, mert csúnyán beütötte a fejét az egyik ugrása során. A 28 éves sportoló, akkor már kétségekkel versenyzett, hiszen tudta, hogy HIV fertőzött. Hét esztendővel később kamerák előtt hozta nyilvánosságra ezt, egyúttal homoszexualitását is felvállalva. 
Louganis a visszavonulását követően sem szakadt el a sportjától, a következő nemzedék mentora. Szerepet kapott néhány filmben, aztán szószólója lett olyan ügyeknek, mint pl. a meleg jogok, a diszlexia, a családon belüli erőszak.
Nagy kutyabarát, és kedvencei versenyeken is részt vesznek. (Kutyái között akad egy magyar fajta, akit Hedwignek nevez, a Harry Potter baglya révén, ugyanis Louganis nagy rajongója ezen fantasy regénysorozatnak.)
Sokak példaképe a magánéletben is révbe ért, 2013-ban a párjával összeházasodtak.
Greg Louganis bal kézzel ír, az ún. tolótartással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése