2017. augusztus 11., péntek

Gustavo Cerati bal kézzel írt

Az argentin zenész a közelmúlt egyik legnagyobb rock sztárja volt a spanyol nyelvű világban. Gustavo Adrián Cerati Clark 1959. augusztus 11-én született Buenos Aires-ben. Ír és olasz felmenői is voltak. Középosztálybeli családban nőtt fel. 9 évesen kezdett komolyan gitározni. 13 volt, amikor már egy trióban játszott, de még kórusba is járt. A katonai szolgálatát követően egyetemre ment. De mégis a zene felé fordult, s a családja támogatta ebben.
22 évesen alapító tagja lett a Soda Stereo nevezetű triónak. (Ő maga a brit The Police triót emlegette, mint akik, nagy hatással voltak zenéjükre.) Az énekes-gitáros Cerati a Soda Stereo frontembereként 80-as évek végére már a spanyol világban élő legendának számított. 1997-ben oszlott fel a zenekar és 10 évvel később egy turnéra még összeálltak.
Cerati első szólólemeze 1993-ban jelent meg. Ennek érdekessége, hogy második felesége, a chilei énekesnő Cecilia Amenábar is közreműködött ezen. Tíz évig éltek házasságban, két gyermekük (egy fiú, egy lány) született. 2002 után Ceratinak több kapcsolata is volt. Ekkoriban már jobban figyelt egészségére, még a dohányzással is felhagyott. Zenei téren pedig egyre többet kísérletezett, és a világ számos neves muzsikusával közösen játszott. Sikeres és díjakkal elismert pályáján az ötödik (egyben utolsó) szólólemeze 2009-ben jelent meg, címe magyarul Természetes erő.
Az ötvenéves zenész 2010 tavaszán az egyik koncertjén stroke-ot kapott. Cerati több évig kómában feküdt, míg 2014 szeptemberében elhunyt.
Cerati nemcsak zenész, hanem dalszerző, szövegíró és producer volt. Egy neves zenei magazin a latin rock legjobb gitárosai között a 4.-nek sorolta. Cerati nemcsak használta a gitárokat, hanem jelentős gyűjteménye volt belőlük. Ha gitározott nem volt sejthető, hogy balkezes lenne. Ám íráskor a bal kezébe vette a tollat. Az ún. tolótartással írt. Ahogyan utolsó albumának dedikálása közben itt látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése